Metody twórczego rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu (J.S. Hamilton Poland)
Wykłady, analiza przykładów, wymiana doświadczeń, dyskusja, warsztaty, gra stategiczna
Symbol: 33 JB
Organizatorem szkolenia jest J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
CEL SZKOLENIA
Zdobycie umiejętności twórczej analizy problemów w przedsiębiorstwie niezależnie od ich charakteru. Zapoznanie uczestników szkolenia z metodami i technikami, które pomogą:
- odróżnić się od konkurencji
- udoskonalić produkty lub usługi
- zrozumieć potrzeby klientów
- rozwiązać złożony problem
- zwiększyć kreatywność zespołu
SKIEROWANE DO
Szkolenie dedykowane jest pracownikom wszystkich działów zainteresowanych udziałem w procesach rozwiązywania problemów, niezależnie od typu przedsiębiorstwa/instytucji, czy branży, w której firma działa. W szczególności szkolenie przeznaczone jest dla:
- kierowników wszystkich szczebli zarządzania,
- liderów zespołów,
- specjalistów ds. badań i rozwoju, produkcji, jakości, utrzymania ruchu, logistyki,
- członków zespołów projektowych, kół jakości.
PROGRAM SZKOLENIA
I dzień
1. Istota problemu w przedsiębiorstwie
2. Myślenie lateralne - talent, czy umiejętność? Jak podejmować lepsze decyzje i osiągać lepsze rezultaty?
3. Twórcze rozwiązywanie problemów w przedsiębiorstwie – podejścia (indywidualne i zespołowe), zasady, etapy, bariery twórczego rozwiązywania problemów
4. Techniki zwiększania kreatywności – ćwiczenia praktyczne. Trening twórczego rozwiazywania problemów i podejmowania decyzji.
5. Potrzeby współczesnych konsumentów i nowe trendy w zachowaniach konsumenckich.
6. Zorganizowane formy twórczego rozwiązywania problemów. Design Thinking. Myślenie projektowe
II dzień
1. Design Thinking w praktyce. Jak skutecznie wygenerować insight i opracowując nowy produkt spełnić oczekiwania nabywców? Warsztaty na bazie aktualnych wyzwań, przed którymi stoją uczestnicy szkolenia.
2. Metody generowania pomysłów na innowacje – metody heurystyczne, metody spontanicznego poszukiwania pomysłów, metody wymuszonego kontrastowania
3. PDCA – Problem Solving – etapy postępowania, metody wykorzystywane w ramach tego podejścia plus 5W&2H, analiza 5 Why)
4. Ćwiczenia z praktycznego wykorzystaniem metod twórczego rozwiązywania problemów, m.in.
- Mind Mapping – mapowanie myśli
- Strategia Walta Disneya
- Analiza morfologiczna
- Burza mózgów i jej odmiany
- Sześć myślowych kapeluszy
- Karuzela pomysłów
- Jak jest? Jak być powinno?
5. Zastosowania technik twórczych do rozwiazywania problemów występujących w firmach, np.:
- W jaki sposób zwiększyć́ atrakcyjność́ produktu dla klienta?
- W jaki sposób udoskonalić obsługę klienta?
- W jaki sposób zwiększyć motywację pracowników? W jaki sposób pozyskać́ i zatrzymać w przedsiębiorstwie wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników bez nadmiernego zwiększania wynagrodzeń?
- W jaki sposób poprawić komunikację wewnątrz firmy?
6. Podsumowanie szkolenia
MIEJSCE SZKOLENIA
Centrum Szkoleniowo-Badawcze Ergo Solutions
Kraków, ul. Jeleniogórska 9
Centrum Szkoleniowo-Badawcze Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym jak również spełniającą wszelkie wymogi pracownię sensoryczną. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować w pełni profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.
TERMIN SZKOLENIA
29-30.09.2020 KRAKÓW
20-21.05.2020 Warszawa
CENA
1.250 zł netto + VAT 23 %
CENA ZAWIERA
- uczestnictwo w szkoleniu,
- materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej,
- długopis,
- notes,
- serwis kawowy,
- lunch,
- zaświadczenie.
Faktura VAT za szkolenie przesyłana jest w wersji elektronicznej po szkoleniu. W przypadku braku zaznaczenia na formularzu zgłoszeniowym, zgody na fakturę w wersji elektronicznej, do wystawianej faktury doliczana będzie opłata administracyjna w wysokości 6 zł netto i faktura wysyłana będzie papierowo.
INFORMACJE DODATKOWE
W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c lub Metropolo Kraków by Golden Tulip ul. Orzechowa 11, które znajdują się w bliskiej odległości od miejsca szkolenia. Dla uczestników warsztatów mamy wynegocjowane korzystne ceny za nocleg wraz ze śniadaniem.
INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE
Trenerem szkolenia jest doktor nauk ekonomicznych w zakresie Towaroznawstwa, pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Instytut Jakości i Zarządzania Produktem, Katedra Jakości Produktów Żywnościowych. Wykładowca z zakresu Innowacyjności w produkcji żywności, Food Product Development, Trendów rozwojowych na rynku dóbr konsumpcyjnych oraz Komercjalizacji produktu. Zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych (FPD), zwłaszcza analizą ryzyka w FPD, innowacyjnością w produkcji żywności, problematyką kształtowania i oceny jakości produktów żywnościowych, rolą substancji dodatkowych w projektowaniu żywności, typologią współczesnych konsumentów i trendami w ich zachowaniach rynkowych. Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań preferencji konsumenckich, analiz jakości żywności, w tym badań sensorycznych oraz rozwoju kreatywności. Współpraca z firmami krajowymi i międzynarodowymi w charakterze konsultanta w zakresie opracowywania nowych produktów żywnościowych.
Zgłoszenia
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej