Analiza sensoryczna jest dziedziną nauki, której zadaniem jest dostarczanie informacji o jakości żywności na podstawie wrażeń odbieranych przez zmysły. Dzięki wykorzystaniu narządu wzroku, węchu, smaku, dotyku i/lub słuchu jesteśmy w stanie ocenić docierające do nas bodźce wielopoziomowo, co daje możliwość uzyskania unikalnych, kompleksowych wyników dotyczących testowanych produktów żywnościowych. Na szeroką skalę metody analizy sensorycznej zaczęto wykorzystywać już na początku XX wieku, kiedy w zakładach produkujących żywność i napoje pojawili się wyspecjalizowani degustatorzy.
Obecnie analiza sensoryczna jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym przez producentów żywności. Jej uniwersalność związana jest przede wszystkim z możliwością zastosowania na wszystkich etapach produkcji:
• od opracowania koncepcji,
• przez monitorowanie pozycji na rynku,
• ocenę trwałości,
• aż do doskonalenia produktu.
Aby sprostać konkurencji panującej na rynku żywnościowym analiza sensoryczna znajduje zastosowanie również w zakresie:
• oceny i kontroli jakości półproduktów i wyrobów gotowych,
• porównania produktów własnych z innymi występującymi na rynku,
• oraz przy rozpatrywaniu reklamacji klientów.
Dlatego też, coraz większe zainteresowanie analizą sensoryczną wykazują obecne powszechnie na rynku sieci handlowe.
LABORATORIUM SENSORYCZNEJ OCENY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
SZKOLENIA Z ZAKRESU ANALIZY SENSORYCZNEJ