Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
Najważniejszą zaletą audytu jest możliwość krytycznego spojrzenia na realizowane działania oraz określenia, czy obecna dokumentacja i personel zapewnia właściwą realizację zadań i celów przedsiębiorstwa. Osiągnięcie określonych celów audytu możliwe jest tylko w sytuacji, gdy audytorzy dysponują odpowiednią wiedzą i umiejętnościami w zakresie znajomości kryteriów audytu oraz zasad i technik audytowania.
CEL SZKOLENIA
Celem szkolenia jest doskonalenie umiejętności auditowania systemów zrządzania bezpieczeństwem żywności. Szkolenie oparte jest na wymaganiach normy PN-EN ISO 19011:2012 (Wymagania w zakresie prowadzenia audytów wewnętrznych) i normy ISO 22000 oraz standardów BRC, IFS Food i Codex Alimentarius.
SKIEROWANE DO
Warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników prowadzących audity wewnętrzne oraz realizujących audity dostawców, nadzorujących proces auditowania w przedsiębiorstwie, pełnomocników ds. jakości oraz osób wchodzących w skład zespołów ds. bezpieczeństwa żywności.
ZAKRES MERYTORYCZNY
- Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych (cechy osobowości audytora, wiedza i kompetencje, umiejętność stosowania zasad i technik audytowania).
- Planowanie audytów systemów zarządzania (sporządzanie programu i planu audytu, przygotowanie dokumentacji audytowej, przygotowanie audytora do przeprowadzenia audytu).
- Przeprowadzanie audytów wewnętrznych (zasady prowadzenia audytu wewnętrznego, komunikacja w czasie audytu, zbieranie i ocena dowodów z audytu).
- Prowadzenie audytów wewnętrznych, trudne sytuacje audytowe – analiza przypadków.
- Audyt dokumentacji systemu zarządzania jakością (ocena dokumentacji pod kątem adekwatności, dokumentacja systemu HACCP, specyfikacje, dokumentacja w zakresie GMP i GHP).
- Audyt w zakresie higieny personelu (ocena zgodności wymagań w zakresie higieny, ocena stopnia wdrożenia zasad GMP).
- Audyt procesu produkcyjnego (ocena zasad i sposobu realizacji procedur monitorowania CCP, nadzór nad parametrami procesu produkcji).
- Audyt w zakresie standardów środowiskowych zakładu produkcyjnego.
- Audyt pod kątem utrzymania porządku i higieny w zakładzie produkcyjnym (analiza planu mycia i dezynfekcji pod kątem zapewnienia niezbędnych warunków sanitarnych w zakładzie).
- Audyt procedur identyfikacji i identyfikowalności (zasady weryfikacji skuteczności procesu identyfikacji, ocena skuteczności procedur zarządzania kryzysowego i wycofania wyrobu z rynku).
MIEJSCE SZKOLENIA
Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Józefa Marcika 25D
Centrum Szkoleniowo-Badawcze Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym.
TERMIN SZKOLENIA
26.11.2020 KRAKÓW
Audytor wewnętrzny systemu HACCP wg normy ISO 22000:2018 (Organizatorem szkolenia jest J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.)
27.02.2020 KATOWICE
02.04.2020 WARSZAWA
02.07.2020 GDYNIA
21.10.2020 POZNAŃ
04.12.2020 WROCŁAW
Audytor systemu BRC FOOD w. 8 I IFS FOOD W. 6.1. (Organizatorem szkolenia jest J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.)
06-07.02.2020 KATOWICE
23-24.04.2020 POZNAŃ
27-28.08.2020 GDYNIA
22-23.10.2020 WARSZAWA
CENA
700 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
650 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa.
CENA ZAWIERA
- Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
- Materiały szkoleniowe
- Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
- Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
- Przerwy kawowe
- Obiad
INFORMACJE DODATKOWE
W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c lub Metropolo Kraków by Golden Tulip ul. Orzechowa 11, które znajdują się w bliskiej odległości od miejsca szkolenia. Dla uczestników warsztatów mamy wynegocjowane korzystne ceny za nocleg wraz ze śniadaniem.
INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE
dr inż. Zbigniew Oczadły
- Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
- Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
- Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
- Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
- Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.
Zgłoszenia
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej