Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące

 

Najważniejszą zaletą audytu jest możliwość krytycznego spojrzenia na realizowane działania oraz określenia, czy obecna dokumentacja i personel zapewnia właściwą realizację zadań i celów przedsiębiorstwa. Osiągnięcie określonych celów audytu możliwe jest tylko w sytuacji, gdy audytorzy dysponują odpowiednią wiedzą i umiejętnościami w zakresie znajomości kryteriów audytu oraz zasad i technik audytowania.

 

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest doskonalenie umiejętności auditowania systemów zrządzania bezpieczeństwem żywności. Szkolenie oparte jest na wymaganiach normy PN-EN ISO 19011:2012 (Wymagania w zakresie prowadzenia audytów wewnętrznych) i normy ISO 22000 oraz standardów BRC, IFS Food i Codex Alimentarius.

 

SKIEROWANE DO

Warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników prowadzących audity wewnętrzne oraz realizujących audity dostawców, nadzorujących proces auditowania w przedsiębiorstwie, pełnomocników ds. jakości oraz osób wchodzących w skład zespołów ds. bezpieczeństwa żywności.

 

ZAKRES MERYTORYCZNY

  • Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych (cechy osobowości audytora, wiedza i kompetencje, umiejętność stosowania zasad i technik audytowania).
  • Planowanie audytów systemów zarządzania (sporządzanie programu i planu audytu, przygotowanie dokumentacji audytowej, przygotowanie audytora do przeprowadzenia audytu).
  • Przeprowadzanie audytów wewnętrznych (zasady prowadzenia audytu wewnętrznego, komunikacja w czasie audytu, zbieranie i ocena dowodów z audytu).
  • Prowadzenie audytów wewnętrznych, trudne sytuacje audytowe – analiza przypadków.
  • Audyt dokumentacji systemu zarządzania jakością (ocena dokumentacji pod kątem adekwatności, dokumentacja systemu HACCP, specyfikacje, dokumentacja w zakresie GMP i GHP).
  • Audyt w zakresie higieny personelu (ocena zgodności wymagań w zakresie higieny, ocena stopnia wdrożenia zasad GMP).
  • Audyt procesu produkcyjnego (ocena zasad i sposobu realizacji procedur monitorowania CCP, nadzór nad parametrami procesu produkcji).
  • Audyt w zakresie standardów środowiskowych zakładu produkcyjnego.
  • Audyt pod kątem utrzymania porządku i higieny w zakładzie produkcyjnym (analiza planu mycia i dezynfekcji pod kątem zapewnienia niezbędnych warunków sanitarnych w zakładzie).
  • Audyt procedur identyfikacji i identyfikowalności (zasady weryfikacji skuteczności procesu identyfikacji, ocena skuteczności procedur zarządzania kryzysowego i wycofania wyrobu z rynku).

 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Jeleniogórska 9

Centrum Szkoleniowo-Badawcze Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.


 TERMIN SZKOLENIA

 

 

CENA

450 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
400 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa.

 

CENA ZAWIERA

  • Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
  • Materiały szkoleniowe
  • Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
  • Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
  • Przerwy kawowe
  • Obiad

 

INFORMACJE DODATKOWE


W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników  szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto
 

 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

  • Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
  • Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
  • Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
  • Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
  • Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
  • Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.
     

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Testy wrażliwości sensorycznej

dowiedz się więcej
Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych

dowiedz się więcej
Kraków

Pełnomocnik ds. Jakości. Nowe wymagania standardu BRC Food wersja 8

dowiedz się więcej