Prewencyjne kontrole żywności w eksporcie do USA w oparciu o nowe wymogi ustawy FDA-FSMA
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z nowymi regulacjami FSMA stawianymi eksporterom żywności do Stanów Zjednoczonych w zakresie wytwarzania, przetwarzania, pakowania i przechowywania produktów spożywczych oraz uzyskanie oficjalnego certyfikatu FSPCA PCQI, wydanego przez stowarzyszenie Association of Food and Drug Officials (AFDO).
ZAKRES MERYTORYCZNY
- Wprowadzenie do szkolenia i kontroli prewencyjnych.
- Zarys Planu Bezpieczeństwa FSMA.
- Dobra Praktyka Produkcyjna i pozostałe programy wstępne.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w bezpieczeństwie żywności.
- Zagrożenia chemiczne, fizyczne i zagrożenia umotywowane ekonomicznie.
- Etapy wstępne w przygotowaniu Planu Bezpieczeństwa Żywności.
- Źródła informacji w trakcie opracowywania Planu Bezpieczeństwa Żywności.
- Analiza zagrożeń i ustalenie kontroli prewencyjnych.
- Kontrole prewencyjne procesu technologicznego.
- Kontrole prewencyjne pod kątem alergenów żywnościowych.
- Kontrole prewencyjne pod kątem utrzymania higieny.
- Kontrole prewencyjne w łańcuchu dostaw.
- Procedury weryfikacji i walidacji.
- Procedury prowadzenia i utrzymywanie zapisów.
- Plan usunięcia produktu z obrotu.
- Przegląd przepisów - cGMP, Analiza zagrożeń, oparte na ocenie ryzyka kontrole prewencyjne dotyczące żywności przeznaczonej dla ludzi.
SKIEROWANE DO
- Kadry zarządzającej
- Technologów
- Menadżerów produkcji
- Menadżerów jakości i bezpieczeństwa żywności
- Pracowników odpowiedzialnych za zgodność z przepisami
MIEJSCE SZKOLENIA
WARSAW TOWER, SALA GOLDEN FLOOR
Warszawa, ul. Sienna 39
TERMIN SZKOLENIA
CENA
3500 zł netto (+23% VAT).
CENA ZAWIERA
- Udział w szkoleniu
- Materiały szkoleniowe
- Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
- Przerwy kawowe
- Obiady
- Oficjalny certyfikat FSPCA PCQI ze szkolenia
INFORMACJE DODATKOWE
W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem.
INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE
- Mr. Carlo Merlo:
Carlo Merlo, dyplom uniwersytecki w dziedzinie technologii i nauk o żywności,. Trener wiodący (Certificate # cbf63ea8) i FSPCA Train-of-Trainer (ToT, Certificate #137da712) for Preventive Controls for Human Foods. Trener wiodący w zakresie Programu Weryfikacji Zagranicznych Dostawców(Certificate # cb58f147), PSA Train-of-Trainers w zakresie bezpieczeństwa produkcji. Prowadzi audyty i szkolenia w sektorze produkcji oraz importu żywności na rynek amerykański.
- Mr. Battistella Giulio
Giulio Battistella, wykształcenie wyższe w dziedzinie rolnictwa, produkcja roślinna . Trener wiodący (Certificate # 849c2193), licencjonowany trener ATP BRC Food. Kierownik Techniczny wiodącej jednostki certyfikacyjnej w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności (IFS, BRC, FSSC, ISO 22000).
Zgłoszenia
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej