"Wielo-zmysłowe poznanie otoczenia" czyli warsztaty sensoryczne u przedszkolaków
Dzieci w wieku przedszkolnym, wchodzą w świat różnorakich smaków i zapachów. To właśnie w tym wieku kształtują się upodobania dotyczące wyboru ulubionych potraw i napojów. Postanowiliśmy sprawdzić jak dzieci z Publicznego Przedszkola nr 26 w Tarnowie reagują i wykorzystują swoje zmysły do rozpoznawania smaków, zapachów, kolorów
i tekstur.
Warsztaty rozpoczęły się krótkim wstępem teoretycznym, gdzie nasi mali odkrywcy dowiedzieli się z ust ekspertów w jaki sposób i jakimi zmysłami rozpoznajemy otaczający nas świat. Podczas warsztatów dzieci same mogły przekonać się, m.in. jak ważny jest język w rozpoznawaniu smaków oraz czy atrakcyjne opakowanie i reklama faktycznie promują produkty najlepszej jakości.
Zakres warsztatów obejmował:
- Test na daltonizm smakowy przeprowadzony dla smaków - słodki, gorzki, kwaśny
- Test na rozpoznawanie i nazywanie zapachów
- Test na daltonizm wzrokowy
- Rozwijanie myślenia poprzez tworzenie skojarzeń na podstawie doznań węchowych i smakowych
- Uświadomienie bogactwa i różnorodności smaków i zapachów w otaczającym świecie,
- Świadomy wybór produktów na podstawie oceny za pomocą zmysłów.
Podczas niecodziennych zajęć dzieci miały możliwość zapoznać się z rola bodźców słuchowych, wzrokowych, dotykowych, smakowych i węchowych w dostrzeganiu i opisywaniu różnic, podobieństw i relacji między przedmiotami i zjawiskami.
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej