Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi w przedsiębiorstwie. Food Defence – system ochrony żywności przed celowym skażeniem

Postępowanie w sytuacjach kryzysowych oraz zapewnienie skutecznych działań w przypadku konieczności wycofania wyrobu z rynku jest jednym z głównych kierunków działań na rzecz zapewnienia stabilnego funkcjonowania przedsiębiorstwa. W dobie aktualnej sytuacji społeczno – ekonomicznej ważnym elementem zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest ochrona produktów spożywczych przed celowym skażeniem.

 

CEL SZKOLENIA

Celem jest przedstawienie wymagań prawnych w zakresie wycofania i zwrotu wyrobów z rynku oraz wymagań standardów BRC, IFS i normy ISO 22000 w zakresie postępowania w sytuacjach kryzysowych oraz działań jakie powinno podjąć przedsiębiorstwo w przypadku wycofania wyrobu z rynku.
W czasie warsztatów zostanie wypracowana koncepcja procedury zarządzania kryzysowego i zabezpieczenia przed celowym skażeniem.

 

SKIEROWANE DO

Szkolenie skierowane jest do osób uczestniczących w procesie nadzorowania działań związanych z postępowaniem w sytuacjach kryzysowych, pełnomocników ds. zarządzania jakością, członków zespołów HACCP, pracowników działów sprzedaży, produkcji i magazynowania oraz osób zarządzających przedsiębiorstwem.

 

ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA

  • Wymagania prawne – RASFF (Rapid Alert System For Food And Feed) Systemu Wczesnego Ostrzegania w Zakresie Żywności i Środków Żywienia Zwierząt (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002); wycofanie i zwrot wyrobu z rynku.
  • Procedury postępowania kryzysowego oraz postępowanie w przypadku wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku zgodnie z wymaganiami IFS Food (International Featured Standards Food) i BRC Food (globalna norma dotycząca bezpieczeństwa żywności).
  • Przyczyny opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defence.
  • Zabezpieczenie żywności przed celowym skażeniem - przedstawienie wymagań standardu PAS 96:2014 Defending food and drink.
  • Oczekiwania klientów w zakresie obrony żywności przed celowym dzianiem niepożądanym.
  • Rola i wymagania dotyczące zespołu kryzysowego.
  • Analiza aktualnie funkcjonujących procedur postępowania w sytuacjach kryzysowych.
  • Identyfikacja i klasyfikacja potencjalnych sytuacji kryzysowych w przedsiębiorstwie w odniesieniu do zagrożenia dla bezpieczeństwa konsumenta.
  • Opracowanie planu działań dla zidentyfikowanych potencjalnych sytuacji kryzysowych.
  • Przeprowadzenie analizy ryzyka dla zakładu produkcyjnego, identyfikacja obszarów krytycznych pod względem zabezpieczenia przed celowym skażeniem.

 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Józefa Marcika 25D

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym.

 

TERMIN SZKOLENIA


15.09.2020 KRAKÓW

 

Szkolenie organizowane przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.:
22.05.2020 KATOWICE
08.09.2020 GDYNIA

 

CENA

  • 550 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
  • 500 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa

 

CENA ZAWIERA

  • Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
  • Materiały szkoleniowe
  • Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
  • Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
  • Przerwy kawowe
  • Obiad

 

INFORMACJE DODATKOWE


W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c lub Metropolo Kraków by Golden Tulip ul. Orzechowa 11, które znajdują się w bliskiej odległości od miejsca szkolenia. Dla uczestników warsztatów mamy wynegocjowane korzystne ceny za nocleg wraz ze śniadaniem.

 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

  • Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności),
  • Wykształcenie wyższe z zakresy marketingu i zarzadzania w przemyśle spożywczym
  • Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS Food w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie,
  • Audytor wiodący w zakresie standardów BRC, IFS Food oraz GLOBALG.A.P.; systemów ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000 oraz HACCP,
  • Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.),
  • Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

Kraków, 21-10-2020

Testy wrażliwości sensorycznej

dowiedz się więcej
wypełnij formularz online
pobierz formularz zgłoszeniowy

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące

dowiedz się więcej