Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Testy wrażliwości sensorycznej

Znaczenie badań sensorycznych związane jest z ich praktycznym wykorzystaniem w produkcji i handlu żywnością. Właściwości organoleptyczne produktów są jednym z podstawowych kryteriów decydujących o wyborze dokonywanym przez konsumentów, a powtarzalny produkt jest nieodzownym elementem strategii rozwoju przedsiębiorstw branży spożywczej.
Prowadzenie analiz sensorycznych wymaga zaangażowania wykwalifikowanego kompetentnego personelu, który zna i rozumie zasady prowadzenia analiz oraz wykazuje się wysoką wrażliwością sensoryczną.

CEL SZKOLENIA

Celem przeprowadzonych testów jest ocena i kwalifikacja osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych. W czasie testów sprawdzających zostanie oceniona zdolność w zakresie rozróżniania, definiowania i różnicowania odbieranych wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych przez uczestników.


SKIEROWANE DO

Szkolenie skierowane jest do osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych w przedsiębiorstwie, pracowników laboratorium zakładowego, pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych, członków zespołów projektujących nowe wyroby oraz pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktu.


ZAKRES MERYTORYCZNY

Aspekty teoretyczne

Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
Zespół oceniający – wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
Zasady naboru (rekrutacji) członków zespołu oceniającego oraz metody stosowane w badaniach sensorycznych.

Aspekty praktyczne

Przeprowadzenie testów sprawdzających - określenie progów wrażliwości smakowej/zapachowej (z zastosowaniem metod różnicowych i metod skalowania):

zdolność rozpoznawania podstawowych rodzajów smaku,
test na rozpoznawanie i definiowanie zapachów,
sprawdzenie daltonizmu wzrokowego,
test w zakresie różnicowania wybranych cech sensorycznych,
różnicowanie wybranych cech sensorycznych – metoda trójkątowa,
szeregowanie prób według intensywności bodźca,
określenie progu wrażliwości sensorycznej,
test sprawdzający dokładność posługiwania się skalą liniową w ocenie wrażeń sensorycznych.

 


MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Jeleniogórska 9

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.

 


TERMIN SZKOLENIA

 

 


CENA

450 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
400 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa.


CENA ZAWIERA

Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
Materiały szkoleniowe
Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
Przerwy kawowe
Obiad

 


INFORMACJE DODATKOWE

W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto


INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy
w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące

dowiedz się więcej