Pełnomocnik ds. jakości w zakresie wymagań standardów BRC i IFS. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności - szkolenie on-line
Doskonalenie i audytowanie systemów jakości daje możliwość krytycznego spojrzenia na realizowane w przedsiębiorstwie działania oraz określenie, czy zatrudniony personel i opracowana dokumentacja zapewnia właściwą realizację zadań. Osiągnięcie określonych celów możliwe jest tylko w sytuacji, gdy pracownicy dysponują odpowiednią wiedzą i umiejętnościami.
W odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności konieczna jest znajomość:
• wymagań kryteriów audytu – systemów bezpieczeństwa żywności, systemu zarządzania jakością oraz wymagań standardów,
• procesów, metod i praktyk zarządzania bezpieczeństwem żywności,
• oraz zasad audytowania, procedur i stosowanych technik.
CEL SZKOLENIA
Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omówienie wymagań standardów BRC i IFS. W czasie szkolenia zostaną przedstawione możliwości doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności pod kątem spełnienia wymagań standardów BRC i IFS oraz wymagań prawnych funkcjonujących w obszarze produkcji i wprowadzania do obrotu żywności. W trakcie warsztatów zaprezentowane zostaną również aspekty dotyczące doskonalenia umiejętności audytowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
SKIEROWANE DO
Szkolenie skierowane jest do pełnomocników ds. zarządzania jakością, członków zespołu ds. bezpieczeństwa żywności, osób odpowiedzialnych za dozór produkcyjny, opracowanie, wdrożenie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz audytorów wewnętrznych.
ZAKRES MERYTORYCZNY
• Przedstawienie koncepcji aktualnych wydań standardów BRC i IFS.
• Powiązania nowych wymagań standardów z obowiązującymi przepisami prawnymi.
• Wymagania standardów w zakresie systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (wymagania dotyczące odpowiedzialności najwyższego kierownictwa, wymagania dotyczące dokumentacji, nadzorowanie systemu jakości i bezpieczeństwa, zarządzanie reklamacjami oraz postępowanie w sytuacjach kryzysowych).
• Ocena wymagań standardów w zakresie pakowania i znakowania produktów spożywczych w kontekście aktualnie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego.
• Zarządzanie dotyczące zagrożeń ciałami obcymi w przedsiębiorstwie.
• Wymagania w zakresie kontroli produktu i procesu produkcyjnego (nadzór nad alergenami i GMO, nadzór nad ciałami obcymi, analizy laboratoryjne, zwolnienie wyrobu).
• Nadzór nad personelem (szkolenia, higiena personelu, nadzór medyczny, wymagania dotyczące odzieży ochronnej).
• Planowanie audytów systemów zarządzania (sporządzanie programu i planu audytu, przygotowanie dokumentacji audytowej, przygotowanie audytora do przeprowadzenia audytu).
• Przeprowadzanie audytów wewnętrznych (zasady prowadzenia audytu wewnętrznego, komunikacja w czasie audytu, zbieranie i ocena dowodów z audytu).
• Funkcje i zadania Pełnomocnika systemu zarządzania BRC i IFS (nadzór nad utrzymaniem systemu
i raportowanie wyników systemu, organizacja pracy Zespołu bezpieczeństwa żywności, rola w zakresie zarządzania programem audytów wewnętrznych, organizacja przeglądów zarządzania i weryfikacji systemu HACCP).
ORGANIZACJA ZAJĘĆ
Czas trwania szkolenia: do 10 godzin
Forma szkolenia: Szkolenie on-line
Termin szkolenia: 23-24.06.2020
Trenerzy: Barbara Szyperko-Wojnarowicz, Mariusz Detko
CENA
790 zł (+23% VAT) za jednego uczestnika
CENA ZAWIERA
- Uczestnictwo w szkoleniu,
- Materiały szkoleniowe wysyłane przed szkoleniem,
- Certyfikat poświadczający uczestnictwo w szkoleniu.
INFORMACJE O PROWADZĄCYCH SZKOLENIE
dr inż. Barbara Szyperko-Wojnarowicz
- Absolwentka Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa, Specjalizacja: Zarządzanie Jakością Wyrobów,
- Przeprowadzone liczne szkolenia z zakresu systemów zarządzania: ISO 9001, ISO 22000, BRC Food, IFS Food, BRC PM, systemy zintegrowane, m. in. Warsztaty doskonalące dla audytorów ISO 9001:2008, ISO 22000, BRC Food, BRC PM, IFS Food,
- Dokumentowanie systemu HACCP, ISO 22000, ISO 9001:2008, BRC Food, BRC PM, IFS Food, FSSC 22000,
- Audytor zintegrowany wyżej wymienionych systemów,
- Szkolenia dla pracowników w ww. zakresie,
- Obrona żywności,
- Audytor wiodący standardów i systemów: HACCP, ISO 9001, ISO 22000, BRC Food, UTZ, QAFP, EN 15593,
- Działalność doradcza w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- Posiada doświadczenie w prowadzeniu szkoleń zdalnych.
mgr Mariusz Detko
- Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach i Akademii Rolniczej w Krakowie.
- Jest specjalistą w dziedzinie zarządzania jakością, systemów zarządzania w branży spożywczej, informatycznej, medycznej, edukacyjnej i motoryzacyjnej oraz zintegrowanych systemów zarządzania.
- Jest auditorem kontraktowym znanych jednostek certyfikujących w zakresie systemu zarządzania jakością ISO 9001 oraz ISO 17000 a także HACCP i ISO 22000.
- Jest twórcą licznych autorskich programów szkoleniowych z zakresu systemów zarządzania, narzędzi jakościi umiejętności menadżerskich.
- Jako konsultant prowadził projekty wdrożeniowe systemów zarządzania w ponad 100 organizacjach różnych branż w tym m.in. BRC Food, IFS Food i FSSC 22000,
- Posiada doświadczenie w prowadzeniu szkoleń zdalnych.
Zgłoszenia
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej